OBI ima super ponudu!

Saznajte kako sebi osigurati bolji kvalitet zraka

Grad Sarajevo, zbog svog geografskog položaja, te grijanja na čvrsta goriva i emisije iz sektora prometa, pati od sve većih i opasno visokih razina smoga – smoke (dim) i fog (magla).
Smog se sastoji od čestica veličine 2.5-10 mikrometra te se ove čestice, u ovisnosti o promjeru, skraćeno obilježavaju kao PM2.5 i PM10. Stanovništvo je izloženo ovim sitnim česticama na razinama koje su izrazito štetne za zdravlje. One su premale da se vide ili imaju miris, ali imaju razoran utjecaj na organizam.
“Na naše zdravlje smog djeluje tako što izaziva iritaciju dišnih puteva – kašalj, pogoršava zdravlje oboljelih od astme, izaziva oštećenje pluća pri dugotrajnom izlaganju, iritira oči i može izazvati upale očnog kapka i oka te iritira kožu. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, izlaganje česticama PM2.5 životni vijek se skraćuje za 8.6 mjeseci“, navela je Jelena Kalinić u svom blogu.
“S obzirom na promjer, ovakve čestice mogu lako dospjeti u organizam kroz dišni sistem i često se povezuju sa značajnim porastom obolijevanja od krvožilnih bolesti i bolesti dišnog sistemai s većom stopom smrtnosti. Smog pogoršava kliničku sliku astmatičara, a, uz pušenje, jedan je od glavnih razloga povećanja stope obolijevanja od raka pluća. Najugroženije grupe stanovnika su starije osobe, djeca i osobe s hroničnim bolestima dišnog sistema“, napisala je.

Kako se mjeri nivo zagađenosti zraka?

Iz tog razloga u uslovima visoke zagađenosti boravak na otvorenom treba svesti na minimum, a predlaže se nositi respiratorne maske koje filtriraju 99% čestica iz zraka (veličine do 0.6 μm).

Kako izabrati respiratornu masku koja će nas uistinu zaštititi?

Sa druge strane, mnogi smatraju da problem zagađenosti zraka mogu ublažiti boravkom u zatvorenom prostoru, ali se zrak izvana zarobljava unutar zatvorenog prostora i kruži. Pored smoga iz vana, unutar zatvorenog prostora nalaze se zagađivači poput plijesni, polena, duhanskog dima, nečistoća kućnih ljubimaca i hlapljivih organskih spojeva (eng. Volatile organic compounds).

Šta su Hlapljivi organski spojevi?

Kako se zaštititi?

Na sreću, danas postoji prikladan i učinkovit način za uklanjanje tih onečišćujućih tvari iz zatvorenog prostora, a to je uz pomoć pročišćivača zraka.
Prečišćivači zraka imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti, a neke od njih su:

  1. Uklanjaju okidače za napade astme
  2. Uklanjaju alergene, poput prašine, polena i neugodnih mirisa
  3. Uklanjaju različite bakterije i viruse
  4. Uklanjaju hlapljive organske spojeve / VOC-ove
  5. Prečišćavaju duhanski dim, te tako sprječavaju bolesti pluća
  6. Smanjuju razinu ugljičnog dioksida i ostalih štetnih plinova
  7. Štite djecu, starije osobe i hronično bolesne od respiratornih bolesti
  8. Proizvode čisti zrak koji poboljšava razinu raspoloženja tokom udisanja

Kako izabrati najbolji pročišćivač zraka? Kod odabira pročišćivača zraka, treba imati na umu da su najbolji oni koji imaju HEPA (High-efficiency Particulate Air) filtere, te se savjetuje izbjegavanje prečišćivača zraka koji koriste elektroničku tehnologiju umjesto HEPA filtera. Sa druge strane, ionizirajući pročišćivači mogu brzo očistiti i cirkulirati zrak, ali proizvode više buke.  No, ono o čemu primarno treba voditi računa pri izboru pročistača zraka jeste da li prečišćivač ima kapacitet za pročišćavanje zraka veličine vaše prostorije u kojoj želite poboljšati kvalitetu zraka.

Kako izabrati najbolji pročišćivač zraka?

Kod odabira pročišćivača zraka, treba imati na umu da su najbolji oni koji imaju HEPA (High-efficiency Particulate Air) filtere, te se savjetuje izbjegavanje prečišćivača zraka koji koriste elektroničku tehnologiju umjesto HEPA filtera. Sa druge strane, ionizirajući pročišćivači mogu brzo očistiti i cirkulirati zrak, ali proizvode više buke.
No, ono o čemu primarno treba voditi računa pri izboru pročistača zraka jeste da li prečišćivač ima kapacitet za pročišćavanje zraka veličine vaše prostorije u kojoj želite poboljšati kvalitetu zraka.
Pored električnih pročišćivača zraka, postoje i biljke koje mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Naime, 1998.g. NASA je objavila svoje desetogodišnje istraživanje kojim je otkrila da neke biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka i na taj način mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Prirodni pročišćivači zraka u saksijama

Grad Sarajevo, zbog svog geografskog položaja, te grijanja na čvrsta goriva i emisije iz sektora prometa, pati od sve većih i opasno visokih razina smoga – smoke (dim) i fog (magla).  Smog se sastoji od čestica veličine 2.5-10 mikrometra te se ove čestice, u ovisnosti o promjeru, skraćeno obilježavaju kao PM2.5 i PM10. Stanovništvo je izloženo ovim sitnim česticama na razinama koje su izrazito štetne za zdravlje. One su premale da se vide ili imaju miris, ali imaju razoran utjecaj na organizam.  “Na naše zdravlje smog djeluje tako što izaziva iritaciju dišnih puteva – kašalj, pogoršava zdravlje oboljelih od astme, izaziva oštećenje pluća pri dugotrajnom izlaganju, iritira oči i može izazvati upale očnog kapka i oka te iritira kožu. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, izlaganje česticama PM2.5 životni vijek se skraćuje za 8.6 mjeseci“, navela je Jelena Kalinić u svom blogu.  “S obzirom na promjer, ovakve čestice mogu lako dospjeti u organizam kroz dišni sistem i često se povezuju sa značajnim porastom obolijevanja od krvožilnih bolesti i bolesti dišnog sistemai s većom stopom smrtnosti. Smog pogoršava kliničku sliku astmatičara, a, uz pušenje, jedan je od glavnih razloga povećanja stope obolijevanja od raka pluća. Najugroženije grupe stanovnika su starije osobe, djeca i osobe s hroničnim bolestima dišnog sistema“, napisala je.
Pored električnih pročišćivača zraka, postoje i biljke koje mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Naime, 1998.g. NASA je objavila svoje desetogodišnje istraživanje kojim je otkrila da neke biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka i na taj način mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Aloe vera

Aloe vera  Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana, lišće biljke osut će se smeđim tačkicama. Neophodno joj je puno sunčeve svjetlosti.Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana, lišće biljke osut će se smeđim tačkicama. Neophodno joj je puno sunčeve svjetlosti.

 

Spathiphyllum

Spathiphyllum  Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i puno vlage, ali ne smije biti na propuhu. Poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Treba je temeljito zalijevati i pustiti da se tlo umjereno osuši između zalijevanja toplom vodom.Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i puno vlage, ali ne smije biti na propuhu. Poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Treba je temeljito zalijevati i pustiti da se tlo umjereno osuši između zalijevanja toplom vodom.

Zeleni ljiljan

Kako izabrati respiratornu masku koja će nas uistinu zaštititi? Sa druge strane, mnogi smatraju da problem zagađenosti zraka mogu ublažiti boravkom u zatvorenom prostoru, ali se zrak izvana zarobljava unutar zatvorenog prostora i kruži. Pored smoga iz vana, unutar zatvorenog prostora nalaze se zagađivači poput plijesni, polena, duhanskog dima, nečistoća kućnih ljubimaca i hlapljivih organskih spojeva (eng. Volatile organic compounds).Jedna od najčešćih kućnih biljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično, a zimi otprilike jednom sedmično. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Areka palma

Zeleni ljiljan  Jedna od najčešćih kućnih biljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično, a zimi otprilike jednom sedmično. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.   Areka palma  Ova omiljena sobna palma u svojoj domovini, Madagaskaru, može dostići visinu i od 10 metara. Biljka ne voli jako ljetno sunce i traži redovno zalijevanje. Vrlo je efikasan pročišćavač zraka i odlična je u borbi protiv prehlada i upala sinusa jer vlaži zrak.   Damska palma  Ova dekorativna biljka čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na kukce. Smatra se da potječe s juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju smeđu boju.   Engleski bršljan  NASA-ini znanstvenici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, vrlo ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.Ova omiljena sobna palma u svojoj domovini, Madagaskaru, može dostići visinu i od 10 metara. Biljka ne voli jako ljetno sunce i traži redovno zalijevanje. Vrlo je efikasan pročišćavač zraka i odlična je u borbi protiv prehlada i upala sinusa jer vlaži zrak.

Damska palma

Kako se mjeri nivo zagađenosti zraka? Iz tog razloga u uslovima visoke zagađenosti boravak na otvorenom treba svesti na minimum, a predlaže se nositi respiratorne maske koje filtriraju 99% čestica iz zraka (veličine do 0.6 μm).Ova dekorativna biljka čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na kukce. Smatra se da potječe s juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju smeđu boju.

Engleski bršljan

rečišćivači zraka imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti, a neke od njih su:  Uklanjaju okidače za napade astme Uklanjaju alergene, poput prašine, polena i neugodnih mirisa Uklanjaju različite bakterije i viruse Uklanjaju hlapljive organske spojeve / VOC-ove Prečišćavaju duhanski dim, te tako sprječavaju bolesti pluća Smanjuju razinu ugljičnog dioksida i ostalih štetnih plinova Štite djecu, starije osobe i hronično bolesne od respiratornih bolesti Proizvode čisti zrak koji poboljšava razinu raspoloženja tokom udisanjaNASA-ini znanstvenici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, vrlo ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.
 
 
Izvor:  OBI.ba

Možda Vas zanimaju najpolularnije akcije i noviteti? Pogledajte u nastavku!

 
⇓Prati sniženja na viberu!⇓

NAJNOVIJA SNIŽENJA⇓