Vaš dom zaslužuje dodir prirode, a u Bingo trgovinama vas od 22. do 25. juna čeka nevjerovatna akcijska ponuda cvijeća. Mini ruža, gloksinia ili aloe vera, šta je vaš izbor?

Bingo AKCIJA ⇢CVIJEĆE

U nastavku vam donosimo par savjeta o mini ružama, gloksinija i aloja vera.

Mini ruže zahtjevaju puno svjetlosti da bi dobro rasle. Stavite svoju biljku na sunčano mjesto, poput prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

Ukoliko nemate dovoljno sunčeve svjetlosti u unutrašnjosti, možete koristiti dodatno osvjetljenje fluorescentnim ili LED svetlima. Akcijska cijena 6,45 u Bingo marketima.

Gloksinija preferira svjetlo, ali ne voli direktnu sunčevu svjetlost. Idealno mjesto za postavljanje gloksinije je prozor s difuznom svetlošću ili mjesto koje dobija svetlost jutarnjeg sunca. Ako je biljka izložena direktnom suncu, lišće može izgubiti boju ili se oštetiti. Iskoristite akcijsku cijenu i kupite je za samo 7,95 KM.

Aloja vera preferira svjetlo i sunčano okruženje. Stoga je najbolje postaviti je na prozor koji prima direktnu sunčevu svjetlost, poput prozora okrenutih prema jugu ili zapadu. Međutim, može podnijeti i indirektnu svetlost. Pazite da je ne izlažete prekomjernom suncu, posebno tokom vrućih ljetnjih dana. Kupite je za 7,95 KM u Bingo marketima.

U nastavku pogledajte još infomacija o održavanju navedenog cvijeća.

Gloksinija

Gloksinija: Gloksinija je popularna cvjetnica koja se odlikuje velikim, zvonastim cvjetovima u raznim bojama. Donosimo vam nekoliko savjeta kako održavati gliksiniju jer zahtijeva pažnju i brigu.

Temperatura: Gloksinija preferira umjerene temperature između 18°C i 24°C. Zaštitite je od hladnih propuha i ekstremnih temperatura. Pazite da ne postavljate biljku blizu radijatora ili peći.

Zalijevanje: Gloksinija zahtjeva umereno zalivanje. Zalijte biljku kada je gornji sloj zemlje suh na dodir. Izbjegavajte prekomjerno zalivanje jer može dovesti do truljenja korijena.
Pazite da ne prskate lišće, jer to može izazvati mrlje na lišću.

Mini ružA

Mini ruža: Mini ruže su manje vrste ruža koje se često gaje u saksijama ili visećim košarama. Pogledajte kako usoješno održavati mini ružu:

Temperatura: Mini ruže preferiraju umerene temperature između 15°C i 24°C. Trebali biste ih zaštititi od ekstremnih temperatura. Ako je previše toplo ili hladno, to može negativno utjecati na nju.

Zalijevanje: Redovno zalijevanje je ključno za mini ruže. Zemlja oko biljke treba biti vlažna, ali ne i natopljena vodom. Prilikom zalijevanja, potrudite se da se sva voda dobro ocijedi kroz dno posude kako bi se izbegla stajaća voda. Provjerite zemlju prstom pre nego što zalijete ponovo. Ako je zemlja suha na dodir, vrijeme je za zalijevanje.

Vlažnost: Mini ruže vole malo vlažniju sredinu. Možete povećati vlažnost oko biljke prskanjem vodom oko lišća ili postavljanjem posude s vodom blizu biljke. Ovo će pomoći u održavanju vlažnosti i sprečavanju isušivanja biljke.

Aloja vera

Aloja vera: Aloja vera je sočna biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Evo nekoliko savjeta o tome kako je pravilno održavati:

Temperatura: Aloja vera je prilagodljiva biljka i može podnijeti različite temperature. Idealna temperatura za njen rast je između 15°C i 27°C. Prema tome, često je moguće držati je u unutrašnjosti kao sobnu biljku. Ipak, izbjegavajte izlaganje aloje vere hladnim propuhima ili ekstremnim temperaturama.

Zalijevanje: Aloja vera je sočna biljka koja skladišti vodu u svojim mesnatim listovima. Zato je važno da zemlja bude dobro isušena između zalijevanja. Voda biljku tek kada je gornji sloj zemlje potpuno suh. Općenito, aloja vera zahtijeva umjereno zalijevanje, smanjenje u zimskim mjesecima kada je njena aktivnost sporija. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena.

Tlo: Aloja vera preferira dobro drenirano tlo. Možete koristiti posebnu smjesu za kaktuse ili pripremiti svoju smjesu od pijeska. Važno je da posuda ima rupe na dnu kako bi višak vode mogao otjecati.

Rezanje i održavanje: Povremeno možete ukloniti suhe ili oštećene listove kako bi biljka izgledala uredno. Takođe je moguće rezati i koristiti gel iz listova aloje vere za razne ljekovite ili kozmetičke svrhe.

NAJNOVIJA SNIŽENJA POGLEDAJTE U NASTAVKU

1 2

SIGURNO VAS ZANIMAJU

Pratite najbolja sniženja iz svih većih trgovina u BIH. Odlične akcijske ponude svaki dan čuvaj vaš kućni budžet.
Značajne uštede za tebe!