U dilemi ste? Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Koliko god da se trudimo i čistimo prašina, otpad, čestice i nevidljivi alergeni pronalaze put do našim domova i automobila. Usisivač (sniženje usisivači) je i dalje najefikasniji za brzo čišćenje ovih prostora.
Ako pregledate različite mašine, primijetiti će te širok raspon cijena i možda ćete se zapitati zašto tako velike razlike u cijenama. Usisivači na vrhu cjenovnog ranga obično bude HEPA filtere u zatvorenom sistemu. Imaju dužu garanciju, uključuju veći izbor dodataka i mnogo praktičnih opcija. Ovo ne znači da usisivač sa manjom cijenom nije pravi za vas.
Sa ovim izborom alata, filtera i dodataka da ne spominjemo izgled i funkcije, izbor usisivača može biti zamoran proces. Ovaj vodič će vam obezbijediti neka objašnjenja i uvid u različite vrste usisivača od uspravnog usisivača do industrijskih usisivača za specijalizirano čišćenje.
  • O usisivačima
  • Vrste kućnih usisivača
  • Uspravni usisivači
  • Usisivači sa posudom
  • Robot usisivači
  • Ručni i štapni usisivač
  • Filteri
  • Zatvoreni sistem
  • Sa vrećicom ili bez vrećice
  • Mekani ćilimi
  • Industrijski usisivači
  • Posebne opcije
  • Održavanje

O usisivačima/ Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Usisivači obično padaju u dvije kategorije : kućni i komercijalni. Kućni usisivači su dizajnirani za korištenje u domovima. Komercijalni su napravljeni otporniji za neuglađenu okolinu. Ponekad se vrhunski kućni usisivač može koristiti u malim kancelarijama i malim firmama. Međutim, neki kućni poslovi i uvjeti zahtijevaju komercijalni usisivač.
Snaga usisivača je glavno pitanje koje postavljaju mušterije. Želimo da znamo koliko usisne snage ima određeni model koji nas zanima. Ova mjerenja mogu biti izražena u protoku zraka (CFM), nivou vode (cm) ili snazi (vati). Općenito govoreći, kako god proizvođač mjeri snagu usisivača, što veća mjera, jača usisna snaga.

Koji usisivač meni treba? Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Možda ste već započeli potragu sa već određenim željama ili preferencama, gdje i kako ćete koristiti usisivač je bitna stavka u odabiru. Vrsta poda u vašem domu će također uticati na odluku prilikom kupovine usisivača.

Uspravni usisivač

U domovima u kojim ima mnogo ćilima, pogotovo debljih i debelih ćilima, uspravniusisivači su se dobro pokazali. Na njima dolazi rotirajuća četka na ulaznom portu koja prodire u ćilim i izvlači prljavštinu, kosu i ostatke hrane. Njihova široka četka ih čini jako pogodnim za čišćenje velikih površina. A uska konfiguracija ih čini idealnim za lagano odlaganje, jer ne zauzima puno mjesta.

usisivaci najbolji. usisivac na vodu.  robot domod usisivac
Uspravni usisivač je dobar za čišćenje velikih površina. Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Većina njih dolazi sa raznim dodatcima za čišćenje i flekisbilnim crijevom. Fleksibilno crijevo vam može omogućiti da čistite plafon, zavjese ili namještaj. Ako ga budete kupovali, pazite na različite načine usisavanja, prilagođavanje visine i podešavanje četke za različite vrste podova.

Usisivači sa posudom

Ova vrsta usisivača ima glavno kućište koje sadrži motor, filtere i vrećicu li posudu. Cijev usisivača (akcija usisivača) je pričvršćena za kućište sa četkom na samom kraju. Usisivači sa posudom su praktičniji za koristiti nego uspravni. Mogu se lagano pomjerati sa površine na površinu, a dovoljna je samo promjena nastavka.

usisivaci najbolji. usisivac na vodu.  robot domod usisivac
Usisivač sa posudom je usisivač koji se najčešće koristi na našem podneblju.

Ovi usisivači mogu biti jako praktični za korištenje na mjestima poput stepenica, u kupatilima i ispod namještaja. Mnogi dođu sa nastavcima pohranjenim u sklopu samog usisivača (usisivač popust). Iako im je primarna upotreba za goli pod i tanje ćilime, neki super rade na jako debelim ćilimima.

Robot usisivači/ Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Bili su veliki novitet kad su tek predstavljeni potrošačima. Sada su robot usisivači rasprostranjeniji i mnogi nude različit dizajn. Nude i poboljšanu tehnologiju koja ih čini boljim i naprednijim. Robot usisivači koriste UseRobotic sistem za navigaciju da bi kreirali mapu vaše kuće. I imaju senzore koji ih sprečavaju od padanja niz stepenice.

robot usisivac. snizenje usisivaci. ciscenje kuce

Robot usisivač dobar su izbor za parkete

Neki robot usisivači dolaze sa oznakama za granice da bi ih se spriječilo da idu na određena mjesta u vašem domu. Recimo, da ne id una mjesta određena za igru ili do zdjela za hranjenje ljubimaca. Mnogi usisivači imaju okrugle četke i četke sa strane koje se rotiraju. One služe za skupljanje prljavštine sa rubova i ubacivanje iste u usisivač. Dobar su izbor za domove sa parketima ili tankim ćilimima.

Robot usisivač je dobar izbor za domove sa parketom.

Punjenje robot usisivača

Mnogi usisivači se kontrolišu preko wi-fi i aplikacije na pametnom telefonu. Aplikacijom palimo i gasimo uređaj ili pravimo raspored kada će se uređaj koristiti. Neki imaju opciju “napuni se i nastavi”. Ova opcija šalje uređaj do mjesta za punjenje kad zatreba i da nastavi sa čišćenjem kada se napuni. Provjerite kada kupujete koliko dugo se mogu koristiti bez punjenja i koliko dugo se pune.

Štapni ili ručni usisivač/ Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Ponekad vam baš ne treba uspravni ili usisivač sa posudom. Štapni usisivači ili ručni usisivači su dobar izbor za male stanove i garsonjere. Čak iako imate veliku kuću, ovi usisivači mogu biti jako praktični za nered koji nastane u trenutku i treba se očistiti brzo.

koji je nabolji usisivac. akcija usisivac. snizenje usisivac

Bežični ručni usisivač

Bežični štapni usisivač naravno dolazi bez kabla. Koristi litijumske baterije koje omogućavaju duže usisavanje. Nekolicina modela dolazi sa kablom, ako ga neko ipak želi. Mnogi dolaze sa HEPA filtriranjem, tako da je pogodan i za one koji imaju razne alergije. Lagan i praktičan obično ima bar jednu četku zajedno sa nastavcima za multi čišćenje raznih površina.

Ručni usisivač koristi litijumske baterije.

Nekolicina ručnih usisivača su dizajnirani za specifične zadatke čišćenja i dolaze sa posebnim nastavcima. U te specifične zadatke spada čišćenje madraca, čišćenje auta i brodova ili čak čišćenje fleka.

Koji nivo filtriranja vam treba?

Iako se ovo možda ne čini kao velika dilema, možda bi ipak trebala biti. Ovo se pogotovo odnosi na one koji imaju problema sa astmama i alergijama. Vlasnici ljubimaca  također mogu iskoristiti dobar sistem za filtriranje. Zapamtite, zrak koji izlazi iz vašeg usisivača miješa sa se prljavštinom koju je usisivač usisao. Bolje filtriranje, čišći je zrak koji se vraća u okolinu. Skoro svi usisivači nude neku vrstu prečišćavanja zraka. Neki imaju perive filtere ili čak cijeli sistem filtriranja koji uključuju čak i vrećicu za prašinu.

Šta je HEPA sistem?

Hepa filter hvata 99.97% čestica iz zraka. Kada se ovo primijeni na usisivač, ovo znači da zrak koji izađe iz usisivača je obično čišći od zraka u prostoriji. Za one koji boluju od alergija, ovo je jako važan faktor.
Mnogi proizvođači nude HEPA filtraciju ili kao standardni filter ili kao nadogradbu. Ovo je obično najviši nivo filtracije koji ljudima treba ili za kojim žude. Jedna napomena što se tiče filtera je da bi bili funkcionalni, moraju se redovno mijenjati. Mijenjanje se vrši kako je preporučio prozvođač ili kako piše na samom filteru.

Šta je zatvoreni sistem kod usisivača?

Sljedeća bitna stavka nakon filtracije je da li usisivač ima zatvoreni sistem.Zatvoreni sistem je onaj koji  je bio testiran na “curenje zraka” izvan kućišta usisivača. Sami izlazak zraka bi trebao biti minimalan ili nepostojeći. Zatvoreni sistem ne dozvoljava usisanom zraku da se vraća van. Ako neko od vaših ukućana ima astmu ili jaku alergiju ovo je jako bitna stavka. Zatvoreni sistem omogućava najviši nivo filtracije za čisto okruženje u vašem domu.
Proizvođači nekih visoko kvalitetnih kućnih usisivača je da imaju zatvoreni sistem filtriranja. Ovo implicira da je jako malo, skoro pa nikako, curenja zraka kroz kućište koje je čvrsto zatvoreno. Ovo je dodatak HEPA filterima, filtriranim vrećicama ili filterima unutar motora.

Usisivač sa ili bez vrećice?

Nakon što odlučite koji nivo filtracije želite, treba da odlučite želite li usisivač sa ili bez vrećice. Vaš odabir dosta će zavisiti od vašeg pogleda na prljavštinu, odlaganje i sami trošak. Usisivači bez vrećice imaju posudu koja se može isprazniti, očistiti i zamijeniti. Predviđeno je da traje sve dok traje vaš usisivač. Međutim, nešto prašine i alergena vratiti će se nazad u zark dok čistite posudu.

Zamjenljive vrećice za usisivač

Usisivači sa vrećicom za prašinu, posebno oni koji imaju filter vrećice, su bolji u zadržavanju prašine i nećistoća. Na ovaj način, ništa se ne vraća u okolinu. To je dobar izbor za alergijski osjetljivu porodicu. Negativna strana ovih vrećica je sam trošak njihove zamjene.

Usisivač za mekane ćilime

Novi, super mekani ćilimi se moraju održavati sa velikom pažnjom. Nije svaki usisivač dobar za ove ćilime. Usisivač za mekane ćilime obično ima veće zadnje točkove da bi se lagano kretao po ćilimu. Mali bi točkovi propadali u ćilim. Ovi usisivači imaju slabiju snagu usisavanja i brzinu okretanja četke tako da se vlakna ćilima ne bi iscufala ili poderala.

Mekani ćilim zahtijeva drugačiji usisivač sa manjom usisnom snagom.

Industrijski usisivači

Industrijski usisivači dolaze sa nekoliko različitih nivoa filtriranja i zatvorenim sistemima. Vrste filtriranja se kreću od HEPA do ULPA (filtrira mini čestice iz zraka) koji su čak i efikasniji. Usisivači za mokro/suho usisavanje dolaze sa pumpama koje su izrazito jake jer jer se mogu koristiti u poplavljenim područjima. Ovi usisivači se uistinu mogu koristiti za vrhunsko usisavanje u svim uslovima.

Lagani industrijski usisivači

Lagani usisivači su korisni za male firme, pozorišta, aerodrome, hotele i urede. Dolaze samo u verziji za duho usisavanje ili kombinacija suho/mokro usisavanje.
Visoko specijalizirani industrijski usisivači su dostupni i za čišćenje radioaktivnog otpada, olova ili žive. Koriste se i za dekontaminaciju u čistim sobama.

Napredni industrijski usisivači

Napredni industrijski usisivači dolaze u nekoliko varijacija. Imamo one lagane, ruksak usisivače do onih željeznih. Željezni dolaze ili na kolicima ili malim radnim stanicama. Morate također razmotriti i koja izlazna snaga im je potrebna. Nekim industrijskim usisivačima treba 22-240V izlazne snage.

Koji su mogući dodaci za usisivač? Usisivač – kako izabrati najbolji usisivač na tržištu?

Ponekad razliku čine specijalni dodatci koji su nam potrebni za određenu vrstu čišćenja. Kako industrijski tako i kućni usisivači nude širok dijapazon alata, dodataka ili mogućnosti.
Nastavci – Većina kućnih usisivača dolaze za setom osnovnih nastavaka. Tu se nalazi četka za prašinu, nastavak za ćoškove, nastavak za ćišćenje namještaja i tapiserije. Neki pored osnovne četke za usisavanje nude dodatke za bolje usisavanje različitih vrsta podova.

Specijalni nastavci za usisivač

Neki od specijalnih nastavaka su nastavak za čišćenje stepenica ili skupljanje dlaka. Negdje dolaze alati za čišćenje računara ili čak za održavanje ljubimaca. Neki usisivači kombinuju mokro i suho usisavanje i dolaze sa potrebnim nastavcima za efektivno čišćenje vode.
Snaga usisavanja – Ovo je mogućnost da prilagodite usisnu snagu na par načina. Jednostavno okrenemo dugme na usisivaču ako želimo usisavati ćilime, zavjese ili tapiseriju.
Upozorenje da je vrećica puna i filter prljav – Pošto jačina usisavanja i kvaliteta zavisi od pune vrećice ili prljavog filtera, ova opcija može biti jako korisna. Indikator ti pokaže kad je vrijeme da promijeniš vrećicu ili je istreseš. Također pokazuju da li je filter čist i treba li ga očistiti ili promijeniti.
Podešavanje visine – Većina uspravnih usisivača omogućavaju ili ručno ili automatsko podešavanje visine cijevi usisivača. Ovako se maksimizra čišćenje ćilima različite debljine ili golih podova.
Filter za kontrolu neugodnih mirisa – Postoje proizvođači koji nude filtere koji nude neki nivo ugljenog filtriranja da bi pomogli u kontrolisanju neugodnih mirisa iz vrećice kao i iz ispušnih gasova. Ovo je odlična opcija za vlasnike kućnih ljubimaca.
Razina buke – Većina usisivača se dizajnira sa izoliranim motor za tiši rad. Međutim, neki mogu biti jako glasni. Provjerite iskustva drugih prije kupovine, ako vam je to bitno.
Zapremina – Očigledno je da štapni usisivač neće imati isti kapacitet kao veliki industrijski usisivač. Ako imate veliku kuću i ne želite da stanete svako malo, trebate razmisliti o usisivaču sa vrećicom ili uspravnom usisivaču.
Automatsko gašenje – Ovo je izrazito korisno ako imate djecu ili ljubimce koji mogu ostaviti stvari ispod namještaja koji može zaštopati usisivač. Aparati sa ovim karakteristikama će se automatski ugasiti kada usisaju čarapu ili igračku.

Održavanje vašeg usisivača

Održavanje mašine je još jedna stavka na koju treba paziti. Ako ćete uložiti mnogo novca, želite da vam traje dugo i da radi besprijekorno. Pročitajte uputstvo proizvođača za početne informacije i najbolje savjete za čišćenje i održavanje.
Najviše se naglašava da se posuda ili vrećica redovno čisti čim se napuni. Ako radi usisivač sa punim spremnikom za prašinu, prašina će otići u motor i uzrokovati trošenje motora. Ako želite da kontrolišete alergene koristeći HEPA filter, mijenjajući ga redovno znači da će vam olakšati astme i alergije.

Imate problem sa vlagom? Probajte Ceresit Re-New!

Plijesan: tamna strana vlage

Pitate se kako uštedjeti novac? 

Svaki dan objavljujemo najnovije akcijske ponude! Pratite > sniženja!

kako ustedjeti novac? kupujte na snizenjima!

Ne propusti akcije! Želiš da ti sniženja stižu na viber?  PRIJAVI SE!

snizenje. snizeno. akcijski katalogi. snizenja. odlicna ponuda. najbolje akcije.

Vikend u Bingu traje 4 dana! Iskoristie BINGO SNIŽENJA koja dosežu i do 49%!BINGO vikend akcija avgust 2022 – BINGO katalog NAJNIŽE CIJENE U GRADU!REXONA deo -49%! Baterije DURACELL -44%!…

Nova Bingo vikend akcija avgust 2022 je tu! Donosi nam sniženja do 43%! Iskoristite ih ODMAH, jer vikend ponuda traje samo 4 dana! Bingo vikend akcija – sniženje – katalog…

Razveselite vaše mališane igralištem iz snova! U Bingo trgovinama vas čeka super ponuda igračaka za vrt. Bingo super akcija traje do 31. avgusta ili do isteka zaliha.Bingo katalog donosi nam akcijske…

Samo najbolja sniženja i akcije u BiH za tebe! Iskoristi ih i uštedi novac!Izbor trgovine katalog – sniženje -akcijaUživajte u akcijskim cijenama koje nam donosi Izbor trgovine!Izvor: Izbor trgovine

Potražite u ZEKA BAU CENTRIMA! Sve što vam je potrebno za dom! ZEKA BAU CENTAR KATALOG -AKCJA – SNIŽENJESitnice za vaš dom!Dtealji čine dom! Pogledajte ZEKA katalog o uživajete u…

Otkrije ponudu koja vam donosi sjajno sniženje! Prelistajte novi Tropic katalog, napravite spisak za kupovinu i krenite po svoju uštedu!Ponuda vrijedi do kraja mjeseca ili do isteka zaliha. Tropic katalog

Odbrojavanje je počelo! Još dva dana su ostala do velikog otvorenja Bingo City Centra Ilidža! Pripremite se za kupovinu u novom Bingo Plus hipermarketu uz super cijene i iznenađenja koja…

Mali račun, velika sreća! Ostvarite sjajne pogodnosti prilikom kupovine u Fortuna marketima. Mislite na svoj kućni budžet. Fortuna vikend akcija

Toj prijatelj u kupovini! Nova Amko vikend akcija donosi nam VIKEND ZA 5! Ne propustite sjajna sniženja, mislite na svoj kućni budžet. Amko vikend akcija

Vikend je pred vratima, i to znači samo jedno – ROBOTOVA vikend akcija!Pripremili su nevjerovatne popuste na vaše omiljene proizvode!Nemojte propustiti ovu priliku za uštedu i zabavu! Pozovite prijatelje i…

Volimo vikend, jer u Bingu vikend traje četiri dana! Od četvrtka do nedjelje posjetite najbližu Bingo trgovinu i obavite vikend kupovinu uz odlična sniženja koja su pažljivo pripremili za vas.Bingo…

Super vikend donosi nam sniženje do 60%! Iskoristite nedoljivu ponudu koja traje do nedjelje. Za najbolje uštede!Konzum vikend akcija

Sandale, japanke ili možda potpetice? Obuća iz Sugarfree kolekcije je savršena za proljeće!Pepco HIT CIJENE

Mjesto sigurne kupovine! Novi Omega katalog je tu. Iskoristite sjajne popuste na bijelu i ugradbenu tehniku, male kućanske aparate. Uživajte i uštedite!Omega katalog

Uz dm još više štedim!dm GRATISAktuelni dm katalog pogledajte u nastavku!

Klix.ba.   Google  facebook